Herinneringen aan de Scheldeflat: Tonny van Loenhout

Tonny van Loenhout werkte bijna 20 jaar in de Scheldeflat. "Ik heb de gouden tijden meegemaakt!"

“Het was een goed geolied team. We gingen op een hele fijne manier met elkaar om.”

Tonny kwam begin jaren ’80 in dienst bij de Stichting Zorg en Service. “Een toegankelijke organisatie”, blikt ze terug. “Het management zat in de Warandeflat. Aan het hoofd stond meneer Havermans, die de stichting leidde met meneer Letschert van de administratie en het personeel. Als er een nieuwe bewoner kwam, kwam meneer Havermans altijd persoonlijk langs. Hij kende alle bewoners. Niet alleen van de Scheldeflat, ook van de andere locaties die vielen onder de stichting. Dat persoonlijke, dat was voor hem heel belangrijk.”

Foto links: 2e van links meneer Havermans, hoofd van de Stichting Zorg en Service.

Foto rechts: in het midden staat Joke Mensen met rechts van haar Tonny van Loenhout.

Receptie

Tonny werkte eerst in de Jacquelineflat, maar maakte al snel de overstap naar ‘de Schelde’. Daar kwam ze te werken onder Joke Mensen als hoofd van de huishoudelijke dienst. Tonny was als sub-hoofd haar rechterhand.

“In die tijd betaalden de bewoners huur en servicekosten. In die servicekosten zaten ook alle kosten voor de huishoudelijke dienst en het uitvoeren van licht medische handelingen. Daarvoor hadden we 2 verpleegkundigen in dienst: Marian van Meel, Ria Schutten en Annemieke Jordans. Was je je huissleutel vergeten, dan kon je die ophalen bij de receptie. Een kapotte lamp? Huismeester Jan Coppens kwam een nieuwe indraaien. En chefkok meneer Bierens bereidde de maaltijden van zowel de Schelde als de Warandeflat.”

The Old Time Music Band

Activiteiten waren er ook in de jaren ’80 en ’90 al volop: filmavonden, boekbesprekingen, de Scheldebiljarters die het nog eens opnamen tegen de biljarters van de Warande, een kapsalon, een pinuurtje, de jaarlijkse vastenavend en de gezellige feestavonden.

Via haar man regelde Tonny dat The Old Time Music Band regelmatig kwam optreden. De muziek uit de oude doos zorgde ervoor dat de voetjes van de vloer gingen. “Om 22.00 uur moest de muziek uit, want in zo’n grote flat droeg het geluid best ver. En dan vroegen de bewoners altijd: ‘ach, mag de bar nog een uurtje open?’”

Feest in de Wouwse Tol

The Old Time Music Band was er ook bij toen de Scheldeflat 25 jaar bestond. Het werd een groot feest in de Wouwse Tol. “Alle bewoners zijn opgehaald met bussen en naar het feest gebracht. En echt iedereen ging mee. Het was één grote familie.”

Ook in de kerstdagen overheerste het familiegevoel. “Samen met meneer Bierens organiseerde ik het kerstdiner op Eerste Kerstdag. Daar werd altijd veel gebruik van gemaakt. De bewoners vonden het helemaal niet erg om met kerstmis in de Scheldeflat te blijven. Ze hadden elkaar en dat was vaak al genoeg.”

De Scheldeflat was daarin uniek. “Ik heb later nog 2 jaar bij de Warandeflat gewerkt. Daar was het ook leuk en ook gezellig. Maar het was geen Scheldeflat.”

Decorstuk bij het 25-jarig bestaan in de Wouwse Tol, geschilderd door Ad Elzakkers.

Afscheid van de Scheldeflat

Dat de Scheldeflat nu gesloopt wordt, daar heeft ze nu vrede mee. “In het begin had ik er wel moeite mee dat de flat leeg kwam te staan. Maar ik weet ook dat er veel asbest in zit. Dat maakt de kosten om het gebouw weer naar deze tijd te maken te duur. Het is goed dat het nu klaar is. Laat er maar mooie nieuwbouw terug komen!”

Lees ook het verhaal van oud-bewoner Joep Wolkefelt. Klik op de link!